Prof. Dr. Bedri Kandemir ve Göğüs Hastalıkları Uzmanları Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya ve Uzm. Dr. Adem Dirican tarafından yapılan çalışmada akciğer kanserinin Türkiye’de histopatolojik değişime uğradığı gösterildi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, “Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde akciğer kanserinin tipi daha çok adenokarsinom iken, ülkemizde ‘squamous cell carcinoma (yassı hücreli karsinom)’ akciğer kanseri tipi daha fazla görülmektedir. Akciğer kanseri türü, içilen sigaranın tipine göre değişim gösterir. Filtreli sigaralar 1940’lı yıllarda Amerika’da ve ikinci dünya savaşı ile Avrupa’da içilmeye başlanmış ve yaklaşık 30 yıl sonra akciğer kanseri squamous cell carcinoma (yassı hücreli karsinom) tipten adenokarsinom tipine doğru artış olmuştur. Ülkemizde de filtreli sigaralar 1970’li yıllarda yaygınlaştı, yaklaşık 30 yıl sonra akciğer kanser türündeki değişim ülkemizde de başlamıştır” dedi.
Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Bedri Kandemir, “Yaklaşık 1000’in üzerinde akciğer kanseri hastalarımızla yaptığımız çalışmada bu değişimi gösterdik. Bu histopatolojik değişim, hastalarımızın daha geç semptom vermesine ve daha geç tanı konmasına neden olmaktadır. Özellikle sigara içen insanlarımızın şikayetleri ortaya çıksın veya çıkmasın mutlaka doktor kontrolünde olmaları gerekmektedir” diye konuştu.
Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican ise, “Özellikle light sigara adı altında tüketilen tütün mamullerinin de akciğer kanserinin histopatolojik değişiminde önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir” ifadelerini kullandı.
Akoder'den Ayşe Arman'a ve Hürriyet'e Kınama
Adem kökü (Mondragara officinalis) otu ne işe...
Dream catcher nedir?
Dünyanın en çok ziyaret edilen spiritüel...
Sıcaklıklar mevsim normallerinin üstüne çıkıyor
BİLKA'dan çok önemli bir rapor daha: "Subliminal...
22 gündür tv'de aranan kadının cesedi çalılıklar...
Üzüntü veren mutluluk araştırması, sonuçlar...
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!