Dilbilimi alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla dünyaca ünlü olan Chomksy, küresel medya emperyalizmine karşı ekonomi-politik bir çerçevede yürüttüğü mücadele ile akademisyen kimliğini aktivist kimliğiyle iç içe geçmiş biridir. Chomsky, yaşamın her alanındaki özgürleşme sorunları hakkında ve ABD dış politikası üzerinde çok sayıda çalışmaya imza atmıştır.
Gerçek anlamda demokrasi olmayan kapitalist yönetimlerde güç, sermaye ve iktidar ilişkileri toplumsal ve siyasi yaşamın biçimlenmesinde etkilidir. Medya bu noktada iktidar, güç ve sermaye sahiplerine hizmet eden bir araçtır. Chomsky, medyanın “karar verici, fikir dönüştürücü ve değer yaratıcı olduğunu” belirtir. Medya, toplumsal denetimin sağlanması, egemen değerlerin ve iktidarın yeniden üretilmesini sağlar.
Dilbilim ile psikoloji arasındaki ilişkiye önem veren dilbilimi, bilişsel psikolojinin bir alanı olarak kabul eden Chomsky bu çerçevede insan doğasının anlaşılması için var olan durumların incelenmesi ve ana dillerin yetkinliğini oluşturan kuralların egemenliğinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunmaktadır. Chomsky, kavramların arasındaki farkları ortaya koyarak, onların aynılaştırılmasına karşı etkide bulunmayı amaçlamıştır.
Chomsky, bilginin tek kaynağının akıl-us olduğunu ileri sürmüş, insanın, konuşma eyleminde önemli bir rol oynayan ve özgür insan olarak dışarıdan gelen uyarılara karşı eylemde bulunmamasına olanak tanıyan özgün yeteneklere sahip olduğunu söylemiştir. Chomsky'e göre, dilbilgisi kuramı, insan zihninin doğasına ilişkin ampirik varsayımlar ortaya koymakta; evrensel dilbilgisi, tür olarak insanın genetik temel donanımının bir kısmını oluşturmaktadır. Chomsky, tüm insanların potansiyel olarak evrensel bir dilin dil örneğine sahip olduğunu ve eşit olduklarını iddia etmektedir. Dilbilim, bilişsel psikolojinin bir parçasıdır ve nöro-psikoloji ve biyoloji ile ilişkilidir. Dilbilgisinin biçimlerini belirleyen genel ilkeler, evrensel dilbilgisidir ve insan beyin yapısının genel özelliklerini ortaya koymaktadır.
Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2019, 21:14