KADINHABERLERİ.COM- Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger: “Ceviz, Spor Yapanların Vazgeçilmezi” diyor. Yazın yaklaşmasıyla beraber fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin değişmez adresi spor salonları oluyor. Spor ile beraber doğru beslenme de sağlıklı ve güzel bir vücuda sahip olmak için oldukça önemli. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger’e göre ceviz spor yapanlar için vazgeçilmez bir besini diğerleri ise:
Muz,
mor renkli besinler,
böğürtlen ve
kinoa
Özellikle Kinoayı Tanıyalım
Kinoa tahıl olmayan ama tahıl gibi kullanılan Güney Amerika'daki And Dağları'nda yetişen bir bitkidir. Asırlar öncesi bölgenin yerli halkı İnka uygarlığının en önemli besin kaynağı olan bu mütevazı bitki, besin değeri keşfedilince son yıllarda çok popüler olmuştur. NASA uzaya gönderilen astronotların beslenmesinde kinoa kullanmış, Birleşmiş Milletler 2013 yılını "Kinoa Yılı" ilan etmiştir.
Kaslar için protein
Protein kas gelişimini ve yenilenmesini destekler. Proteini genelde kırmızı et, beyaz et, yumurta ve balıktan alabilirsiniz.
Enerji için glüsit (%50)
Hamur, pirinç, ekmek, patates, irmik ağır şekerlerdir ve glüsit kaynaklarıdır. Bu yiyecekler kalan kısmı kaslarda ve karaciğerde glikojen olarak stoklanır ve güç sarf edildiği sürece bu depodan tüketilir. Eğer glikojen deposu yeterli olmazsa, organizma ihtiyaç duyduğu enerjiyi amino asitten (yani proteinden) ve yağlardan almaya başlar. Böylece hem kas gelişiminiz, hem sportif performansınız gerilemeye başlar.
Yağ (%30)
Yağlar temel yağ asitlerine katkı sağlar. Aynı proteinler gibi yağlar da, az oranda, hücreler için yakıt gibidir. Burada bitkisel yağlara ağırlık vermek çok önemlidir; çünkü lipidler yağ şeklinde, yağ dokusunda stoklanırlar.
Kemikler için kalsiyum
Süt ürünleri kalsiyum ve proteinden zengindir ve temel kemiklerimizin sağlamlaşmasına yardımcı olur. Süt ürünlerinin her öğün mutlaka tüketilmesi önerilmektedir. Yağ tüketimini minimuma indirmek için genelde yağsız süt ve yoğurt tüketilmesi tavsiye edilir. Krema ve kaymaklı ürünler kalsiyum açısından zayıf ve kalori açısından zengin oldukları için çok fazla tüketilmemelidir.
Meyve ve sebze
Meyve ve sebzeler lif, vitamin, mineral ve oligoelement deposudurlar. Bu antioksidan besinlerin birçoğu vücudun yanlış kullanımı ve zorlanması sonucu oluşan, bazen hiç ağrı oluşmaksızın çok kısa sürede vücut tarafından onarılabilen hasalar anlamına gelen mikrotravmalara karşı savaşırlar. İçeriğinde bulunan şeker, yani früktoz, karaciğerde glikojen depolanmasına yardımcı olur.
Demir
Kandaki emir eksikliği, alyuvarların oksijeni taşıyamamalarına; ve dolayısıyla yorgunluk, halsizlik ve güçsüzlük yaşanmasına yol açar. Birçok besinin içinde bulunan demiri iki kategoride anlatabiliriz. Birincisi mercimek, bezelye, tahıl ve yumurtada bulunan ama nicelik olarak az (yaklaşık %5)olan ‘hem olmayan demir’ler… İkincisi ise et ve balıkta bulunan ve demiri %25 oranında barındıran ‘hem-demir’ler… Aynı zamanda C vitamini gibi bazı vitaminler de alyuvarlar için çalışır ve anemiye karşı iyi gelir.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!